Het konijn is geen knaagdier, maar behoort tot de haasachtigen. Haasachtigen hebben achter hun bovenste snijtanden nog twee kleine tandjes staan, de stifttanden. De onderste snijtanden slijten hier tegen af. Knaagdieren zoals cavia’s of hamsters hebben deze extra tandjes niet.
Konijnen zijn groepsdieren, ze leven niet graag alleen. Houd daarom het liefst 2 of meer konijnen. Een gecastreerd mannetje en een gesteriliseerd vrouwtje bij elkaar is de beste combinatie. Deze operaties kunnen beide bij ons worden uitgevoerd. Wilt u advies over het koppelen van twee konijnen? Dan kunt u bellen met onze praktijk.
Konijnen zijn vruchtbaar vanaf 3 tot 5 maanden. Vrouwtjes ovuleren op het moment dat er een mannetje bij haar in de buurt is. Let op: de moeder is meteen na haar worp weer vruchtbaar!
Vaccinatie
Er komen twee gevaarlijke, besmettelijke ziekten voor bij konijnen: Myxomatose en VHD (ook RHD genoemd). Van VHD bestaan minimaal twee virusvarianten: het klassieke RHD virus (ook wel type 1 genoemd), en het RHD-2 virus. Myxomatose en VHD zijn vrijwel altijd dodelijk en verspreiden zich snel en gemakkelijk, door o.a. vlooien en muggen. Wij adviseren dan ook om uw konijn, ook als het binnen zit, te vaccineren.
Tijdens de jaarlijkse vaccinatie kijken we het konijn helemaal na en controleren het gewicht.

Ziektes bij konijnen
Aanwijzingen dat een konijn ziek is zijn: lusteloosheid, niet willen eten, vuile ogen, een vuile neus, een vieze vacht rond de anus, kwijlen, jeuk, kale plekken en het schuin houden van de kop. Neem in geval van ziekte, of een vermoeden daarvan contact met ons op. Bel direct als uw konijn niet wil eten, dit is een spoedgeval!
Castratie- en sterilisatie konijn
Waarom castreren of steriliseren?
Rammelaren (mannelijke konijnen) worden vaak gecastreerd om ze te kunnen huisvesten met een soortgenoot. Konijnen zijn sociale dieren en zitten graag met zijn tweeën, maar ongecastreerde mannetjes kunnen behoorlijke territoriaal zijn. Na een castratie, gaat het koppelen van 2 konijnen vaak beter.
Voedsters (vrouwelijke konijnen) worden gesteriliseerd om dracht te voorkomen, maar ook om baarmoederkanker te voorkomen. Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat zo’n 50-80% van de oudere voedsters baarmoedertumoren hebben. Dit is te voorkomen door een voedster te laten steriliseren. Bij een sterilisatie worden zowel de eierstokken als de baarmoeder operatief verwijderd.
Wanneer kan mijn konijn gecastreerd of gesteriliseerd worden?
Een rammelaar kan in principe gecastreerd worden zodra de testikels zijn ingedaald. Dit gebeurt vaak tussen de 3 en 5 maanden leeftijd.
Een voedster kan vanaf 6 maanden leeftijd gesteriliseerd worden. Maar, we wachten liever tot het konijn 11-12 maanden oud is omdat de operatie dan makkelijker gaat. Dit komt omdat de baarmoeder en eierstokken dan losser in de buik komen te liggen.
Hoe gaat een castratie/ sterilisatie in zijn werk?
Uw konijn wordt gewogen en onder narcose gebracht middels een injectie in de spier. Vervolgens wordt de operatie uitgevoerd terwijl uw konijn zuurstof krijgt toegediend, en indien noodzakelijk ook gas-anaesthesie.
Na de operatie geven wij uw konijn pijnstilling (meloxidyl), een middel om de darm bewegingen en voeropname te stimuleren (metomotyl) en een onderhuids infuus met vocht en glucose (energie). Wij laten uw konijn wakker worden in een verwarmde omgeving verrijkt met zuurstof. Wanneer het konijn gegeten heeft, mag u hem of haar weer ophalen. Wij adviseren om uw konijn zeker 3 dagen lang, thuis nog na te behandelen met pijnstilling.

Op deze foto ziet u de chirurg aan het werk. Het konijn wordt beademd en ligt aan de hartbewaking.
Actiemaand
In November houden wij een castratie- en sterilisatieactie voor het konijn.
Tijdens deze maand krijgt u 15% korting op een castratie of sterilisatie.
Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar een van onze locaties:
Harlingen: 0517 – 412238
Witmarsum: 0517 – 531274
Wommels: 0515 – 331387


Bij de zwarte pijl ziet u hoe een normale baarmoeder van een konijn eruit ziet. In de zwarte cirkels ziet u een baarmoedertumor.